Post | juni 2023 | 1 min lezen

30.000e fietshelm voor Fryslân

30.00e fietshelm

Al vijf jaar deelt de provincie Fryslân in samenwerking met ANWB Streetwise fietshelmen uit aan basisschoolleerlingen van groep 3 en 4. Op 2 juni jl werd de 30.000e uitgereikt. Dat gebeurde op basisschool De Blinker in Bolsward.


De kinderen van De Blinker kregen uitleg over het belang van een fietshelm, volgden de Streetwise-les ‘Blik en Klik’ en hoorden wat ze zelf kunnen doen om de veiligheid in het verkeer te vergroten. “Kinderen zijn extra kwetsbaar op de fiets. Ze kunnen verkeerssituaties nog niet goed inschatten. Daarom ondersteunen wij dit initiatief”, aldus Sipke van der Meulen van de provincie Fryslân. De 30.000 fietshelmen werden uitgereikt aan kinderen van groep 3 en 4 die de afgelopen vijf jaar praktijklessen van ANWB Streetwise volgden. 8.000 werden er uitgereikt in Fryslân, de rest in andere provincies.


Minder ernstig letsel

“Een groot deel van de fietsers, die door een verkeersongeval ernstig gewond raakt of overlijdt, heeft hersenletsel”, vertelt Jeroen Poos, traumachirurg bij het Medisch Centrum Leeuwarden. “Het dragen van een fietshelm vermindert de kans op ernstig hersenletsel met 60% en op dodelijk hersenletsel met 71%.”


Meer aandacht

De ANWB vindt dat er meer aandacht moet komen voor de verkeersveiligheid en fietsvaardigheden van kinderen. Jaarlijks raken gemiddeld 800 kinderen onder de 14 jaar ernstig gewond bij een fietsongeluk. “De fietsvaardigheid van basisschoolleerlingen neemt af en er wordt steeds meer van ze gevraagd in het drukkere verkeer”, vertelt Sébastiaan Laarman, manager Maatschappelijke Projecten bij de ANWB. “De samenwerking met de provincie is van grote meerwaarde, samen kunnen wij het gebruik van fietshelmen stimuleren. Met als resultaat dat het aantal jonge slachtoffers met hersenletsel de komende jaren daalt.”

Deel blogpost