Maatschappelijke Projecten van de ANWB

Ontdek onze initiatieven

Streetwise

ANWB Streetwise

Bij de ANWB is hulpverlening een belangrijke activiteit. Minder bekend zijn onze activiteiten in het teken van het verkeer en verkeersregels. De samenleving wordt gehaaster en er is minder tijd om kinderen te helpen door het verkeer. Scholen hebben vaak beperkte tijd en mogelijkheden om deze taak van de ouders (deels) over te nemen. De ANWB helpt bij verkeerseducatie voor jonge kinderen. Hiervoor is het programma ANWB Streetwise ontwikkeld voor alle groepen van de basisschool.

Kijk voor de inhoud van Streetwise op: anwb.nl/streetwise.

ANWB Kinderfietsenplan

ANWB vindt het belangrijk dat iedereen mobiel is. Voor veel kinderen is het niet vanzelfsprekend dat zij over een eigen fiets beschikken. Met ANWB Kinderfietsenplan zamelen we fietsen in en knappen deze op met (sociale) werkplaatsen tot een veilige fiets. Samen met veelal Stichting Leergeld, zorgen we ervoor zorgen dat de fietsen bij kinderen terecht komen. Ieder kind een fiets!

ANWB AutoMaatje

In Nederland zijn veel mensen voor vervoer afhankelijk van anderen. Een deel hiervan is minder mobiel en heeft geen goed vervoer tot hun beschikking. ANWB AutoMaatje helpt hen om mee te blijven doen met de maatschappij. Vrijwilligers brengen deelnemers naar hun bestemming zoals de huisarts, vrienden, kapper of bijvoorbeeld naar de markt.

We re­aliseren ANWB AutoM­aatje door lokale samenwerkingen in inmiddels meer dan 110 gemeenten door het hele land.

Controle fiets- en autoroutes

ANWB heeft een rijke historie op het gebied van fiets- en wandelroutes. We bieden er meer dan 400 gratis aan op onze website en allemaal hebben ze een thema met een prachtig verhaal.


Jaarlijks worden deze routes gecontroleerd door onze vrijwilligers

ANWB Verkeerspleinen

Kinderen zijn kwetsbaar op de fiets. Ze zijn nog volop in ontwikkeling en kunnen verkeerssituaties nog niet goed inschatten, dat kan zorgen voor onveilige verkeerssituaties. Uit ANWB-onderzoek blijkt dat ongeveer 50% van de leraren en weggebruikers de indruk hebben dat kinderen minder veilig door het verkeer bewegen als gevolg van afgenomen fietsvaardigheden en gebrek aan verkeerskennis. Een ANWB Verkeersplein helpt. Op een verkeersplein kunnen kinderen dagelijks oefenen met verschillende verkeerssituaties binnen de veilige muren van het schoolplein.