Post | juli 2024 | 1 min lezen

Mee(doen) met Streetwise

Praktische verkeerseducatie van ANWB Streetwise

Ieder kind heeft recht op praktische verkeerseducatie van ANWB Streetwise. Vanuit deze gedachte bezoekt ANWB Streetwise met 7 instructeursteams al 17 jaar lang zo’n 1100 scholen per jaar. 


De meeste scholen die worden bezocht zijn reguliere basisscholen, maar Streetwise bezoekt met hun praktische verkeersprogramma ook speciaal onderwijs en andere heel bijzondere scholen. Zo gaven instructeurs van Streetwise de lessen al compleet in het Engels voor een internationale school en gaan ze binnenkort met een zender om lesgeven aan slechthorende kinderen, ondersteund door een gebaren tolk. Daarvoor hebben we de tip al gekregen om goed en duidelijk te articuleren zodat de kinderen ook kunnen liplezen.


School voor slechtziende en blinde kinderen

Op 5 juli was ik op uitnodiging van mijn collega Marcel Derks in Zeist op een school voor slechtziende en blinde kinderen. Marcel bezoekt deze school al sinds 2009 en heeft een model bedacht waardoor ook deze kinderen van ons mooie programma konden genieten. Begeleiders van de school renden voor de fietsende kinderen uit en maakten geluiden zodat de kinderen op gehoor het fietsparcours konden oefenen. En bij de reactietijd en remweg met onze Hallo auto werd het rempedaal door de kinderen ingedrukt als er plots een fluitsignaal klonk.

 

Die ochtend heeft mij weer inzichten gegeven hoe belangrijk het is in het verkeer om ook de verkeersgeluiden te horen en wat een beperking een verminderd zicht of gehoor met zich mee kan brengen.

 

Ieder kind heeft recht op praktische verkeerseducatie van ANWB Streetwise!

 

Henk Michels

Teamlead ANWB Streetwise Zuid

Deel blogpost